SMOG soloutställning på Galleri Konstepidemin, 11/3 – 2/4

AnnaLamberg-Glowing-contact
SMOG

Anna Lamberg
11 mars – 2 april 2017
Galleri Konstepidemin

Jag har under det senaste året arbetat med bilder och filmer som är nedslag i en värld som befinner sig på en bristningsgräns. Jag har utgått från en väldigt mörk plats där solen varken går upp eller ner på grund av miljöförstöring och ett politiskt system som har kollapsat. Bilderna är scenerier av platser där känslor som rädsla, apati, och av att vara oförmögen att förändra finns. Det finns bland annat en bild på en person med en vildsvinsmask, som jag kanske mer ser som symbol för makt och galenskap (Vildsvinet), och en bild på en självlysande manet (Atombomb).
Men jag har också tagit in element som visar på någonslags framtidstro, där beröring och att arbeta tillsammans gör skillnad, som får oss att orka stå emot, exempel på det är serien Glowing contact, som är två händer som söker varandra likt ett kärlekspar.
Ordet Smog kommer av det engelska ordet smoke (rök) och fog (dimma) och betecknat en blandning av dimma och luftföroreningar. Smog är något som vi läser om i tidningarna ganska ofta nu för tiden. I London 1952 inträffade The Great Smog som kanske är det mest kända fallet av smog, då dog ungefär 10 000 personer och över 100 000 personer blev sjuka inomloppet av 5 dagar. För mig är dock titeln smog mer en metafor än en verklig händelse, jag skulle hellre dra paralleller till vår samtid där människor dör i flykt på mörka hav än till historien i London. För mig är smog ett giftigt mörker, där det är svårt att göra sig synlig eller hörd.
Bilderna är iscensatta och flera utav bilderna är uppbyggda som modeller i min ateljé som jag sedan har fotograferat av. Jag har i flera av mina bilder använt mig av fluorescerande färg och blacklight. Fluorescens innebär att ett ämne som har absorberat ljus återutsänder ljus, denna process blir mest tydlig om man använder sig av ultraviolettljus eller blacklight.
Den här processen är också viktig för mig i sammanhanget, att även i de mörkaste rum, kan ljus absorberas och lysa igen.